Januari 2008

Skinnstolen

 

Om hur förarstolen räddades från misären med nål, tråd och lite färg


Reparation av skinnklädsel

Skinnklädsel, visst låter det läckert i annonsen men hur kul är det när sömmarna börjar spricka, elvärmen försvinner och färgen flagnar?
Alltså, hur krångligt är det att fixa i ordning en stol själv...?

 

Sömmar

Detta är inte någon handledning i skinnsömnadens svåra konst men jag vill i alla fall dela med mig av lite erfarenheter.
Sy i skinn är inte lätt, sy i begagnat gammal stolsskinn är värre. Det är i alla fall viktigt att använda rätt sorts tråd för att den inte skall skära sig igenom skinnet mellan hålen och jag köpte några meter från en sadelmakare. Den påminde mest om tandtråd och det sägs fungera ungefär lika bra även om den är vit i stället för svart.

För att komma åt att dra ihop sömmarna ordentligt så beslutade jag mig för att montera ur stolen och ta loss skinnklädseln från sitsen. Förutom rader av täckkåpor och skruvar så är det i huvudsak en spänd ståltråd i nederkant som håller den kvar. I samma veva uppdagades att textilkanalerna som sitter insydda i skinnsömmarna för att hålla ner skinnet i sitsen var trasiga. För att kunna få någorlunda sträck på skinnet var jag tvungen att handsy fast nya tygkanaler.

Med mycket möda, en massa besvär och en trubbig nål fick jag så småningom styr på sömmarna och fick ihop allesammans. Att öppna sömmarna och sy ihop på maskin som från fabriken är bara att glömma. Inte ens de proffs jag konsulterat trodde det skulle bli bra. Därför blev det ett tidsödande handarbete i stället.

Elvärme

Gamla bilar har inte sällan fel på elvärmen i stolarna och Audi 200 är inget undantag. Felet beror vanligen på att antingen själva elslingan eller temperaturgivaren i sitsen drabbats av kabelbrott. I mitt fall var det bägge två...;-(
Kontroll kan göras med stolen kvar i bilen. Det är bara att mäta med mätinstrument direkt i kontakten under stolen, de två tunnare kablarna går till temperaturgivaren och de andra till rygg- respekive säteselementet.

Färg

Efter att ha krängt tillbaka klädseln så var det dags att angripa det sista problemet, färgen. Som det framgår av bilderna var skinnet rejält slitet men utan hål. Efter tips om produkter från Leathermaster så hittade jag dom i annan förpackning på Mios möbler. Färgad svart skinncreme är lättjobbad och täckte ganska enkelt de avskavda partierna efter att först ha tvättat noggrant. Sist smorde jag in hela stolen med skinnolja och resultatet blev okay.

 

 


©audi200.se 2008