Mars 2005

Länkarmsbussningen

 

Slammer och slag, Jasmin vinglar som en drucken
Men det var bara länkarmsbussningen som var sprucken


Symptomen

Vibrationer vid inbromsning, det måste väl innebära att det börjar bli dags att byta skivor, eller...?
Ganska snart ackompanjerades varje inbromsning med ett litet slamrande i framvagnen och det borde väl innebära att någon led eller bussning tagit stryk av de skeva skivorna. När vibrationerna uppkom även utan att jag bromsade så sjukskrev jag den pärlemofärgade damen och skickade upp henne på pallbockar.

Felsökningen

Det var inte helt lätt att upptäcka men efter att såväl spindelled, styrled som bussningarna till krängningshämmare befunnits friska riktades blicken till det enda återstående stället, länkarmens gummilagring i hjälpramen och där satt felet och grinade i mörkret. Efteråt kan man konstaterat att det ändå innebär ett litet skydd mot den totala katastrofen, hur illa det än går så kan aldrig leden dela på sig helt.

Reparationen

Den återkommande frågan uppstår då omedelbart, var köpa länkarmen? Jodå, jag vet att det går att köpa bara bussningen men när jag ändå skulle ta bort hela länkarmen så valde jag att byta hela men att köpa den från Blå Skylten. Fundamentalistiska originaldelsförespråkare kan sluta yla här, jag har köpt länkarmar där förr och de verkar ha tillräcklig kvalitet.

Nåväl, av med hjulet, bort med stora mutter från krängningshämmaren, bort med låsskruven genom spindeln och till sist skruva ur skruven i hjälpram.

Ungefär så lätt är det faktiskt bortsett från lite bändande för att få ihop alltsammans. Det enda egentliga problemet är att tvinga in änden på krängningshämmaren i ett läge så att det går att skruva dit muttern. Det går dock lättare om man sätter ett spännband med vinsch mellan båda ytterändarna på krängningshämmaren och drar in änden.

Resultatet blev att alla bromsvibrationern försvann, felet var alltså enbart bussningen.

Klicka på bilden för full storlek
Klicka på bilden för full storlek
Klicka på bilden för full storlek

Om det ser kyligt ut på bilderna beror det på att det var det...;-)

©audi200.se 2005